top of page
  • Фото автораIQdim

ZigBee чи автоматизація ?

Коли на етапі сучасного ремонту постає запитання, а як керувати всіма гаджетами та системами в будинку, люди починають цікавитись системами “Розумний дім,” щоб керувати всіма системами зі смартфона або навіть автоматично. Тут часто постає вибір, що обрати бездротові системи чи дротові. В даній статті ми дамо відповіді на всі запитання.


Почнемо з ZigBee

ZigBee - це протокол зв’язку між пристроями, тому якщо все ж таки обирати бездротові системи, то краще ці, бо бувають розумні девайси, які працюють на wi-fi, які будуть вантажити вашу систему інтернету, на відміну від ZigBee девайсів, в яких підключення до інтернету потребує лише хаб (центр управління).

На девайсах, які працюють на цьому стандарті можна реалізувати керування: світлом, сигналізацію, антипотоп, домофон керування розетками, відеоспостереження, керування кліматом (радіаторами) та деякими кондиціонерами. Система підтримує навіть деякі сценарії - тобто коли ви йдете з дому виконується ряд певних дій.


Основним плюсом ZigBee девайсів є те, що вони можуть інтегруватись в готовому ремонті, на нашу думку, перелік плюсів закінчується.

Адже керування відбувається з програми Tuya та всі дані зберігаються на серверах в Китаї. Обладнання часто приходить з браком, тому його потрібно брати з запасом. Чітке керування теплими підлогами зробити не реально, про підключення канальних кондиціонерів чи фанкойлів ми взагалі мовчимо.

Також обладнання працює нестабільно, що не дуже приємно в експлуатації.

Також обладнання працює на батарейках, які потрібно міняти, звичайно не дуже часто, але всеодно не приємно.


Тому девайси на протоколі ZigBee - є хорошим вибором, якщо ремонт реалізований і ви хочете реалізувати деякі функції, але не більше.


Тепер поговоримо про справжню кабельну автоматизацію.

До прикладу візьмемо монобренд Larnitech.

Німецький монобренд з виробництвом в Німеччині, максимально надійне обладнання створено на базі промислового обладнання для автоматизації. Німецькі сервери, але також може працювати повністю локально.



Можна реалізувати, що душа забажає, детально можна прочитати тут.

З основного це:

  • Керування світлом

  • Опаленням

  • Вентиляцією

  • Безпекою

  • Охороною

  • Брамами та воротами

  • Басейнами і т.д.


З мінусів дротової автоматизації - це що її потрібно реалізовувати на етапі ремонту, щоб прокласти кабелі.

Але плюсів набагато більше, адже у нас повний спектр можливого програмування майбутнього об’єкту і ми можемо робити дії розумного будинку від різноманітних датчиків і т.д.


Отже, можна зробити висновок, що якщо робити розумний дім, то варто обирати кабельну автоматизацію, а якщо ремонт вже готовий, то можна пробувати реалізувати, щось на бездротовому обладнанні.

12 переглядів0 коментарів
bottom of page